Vantelesna oplodnja uskoro i na VMA

Program vantelesne oplodnje uskoro će početi da se radi i u Vojnomedicinskoj akademiji, najavio je načelnik VMA prof. dr Marijan Novaković.

U toku je, kako kaže, priprema prostora, nabavka neophodnih aparata, a radi se i na edukaciji postojećeg i angažovanju novog kadra.

"Razvijamo i program vantelesne oplodnje, ne samo da se uključujemo u borbu protiv bele kuge i razvijemo nastavu iz ginekologije, već i zbog toga što je sve veći broj žena vojnih osiguranika. Povećan je broj žena u redovima aktivnih oficira i kadetkinja u redovima naše vojske, pa se zbog toga ne sme zapostaviti segment ginekologije", rekao je Tanjugu brigadni general prof. Novaković.

On je dodao da će aplicirati za program vantelesne oplodnje o trošku države.

VMA 2. marta slavi 169 godina postojanja, a načelnik ove ustanove navodi da su ponosni na mnoge stvari koje su pokrenute na VMA.

Jedna od njih je i akcija zaveštanja organa koja je, kako kaže, dala pozitivan tok celom programu transplantacija solidnih organa i kosne srži na teritoriji Srbije.

"Zahvaljujući ovoj akciji sve je više kadaveričnih transplantacija u odnosu na transplantacije sa živih srodnika. Ima država u svetu gde su svi dobrovoljni davaoci organa, osim ako ne potpišu da nisu. Kod nas je drugačije, ali akcija i dalje traje", objašnjava načelnik VMA.

On je podsetio da u ovoj ustanovi postoji Centar za transplantaciju solidnih organa gde se, za sada, obavljaju transplantacije bubrega i jetre, a samo tokom prošle godine obavljeno je 29 transplantacija bubrega i presadjene su dve jetre.

"U planu je da se razvija i transplantacija pankreasa, pluća i srca. Imamo razvijenu eksperimentalnu hirurgiju u domenu transplantacione hirurgije, gde će osim naših lekara biti obučavani lekari iz cele Srbije", istakao je Novaković.

On je dodao i to da lekari koji se bave programom transplantacije, odlaze na usavršavanje u evropske i svetske centre, gde stiču novo znanje i iskustva koja kasnije primenjuju u lečenju pcijenata u Srbiji.

Prvi čovek VMA naglašava i da će se ove godine raditi više na razvijanju kardihirurgije i najavljuje "kadrovska osveženja" kako bi se doprinelo smanjenju liste čekanja za kardiohirurške intervencije.

"Planiramo i ojačanje Instituta za radiološku dijagnostiku, sa nabavkom još jedne magnetne rezonance, ali i sa još nekoliko novih ultrazvučnih aparata, jer tehnologija ide vrtoglavo napred i veoma brzo zastarevaju stari. Naši pacijenti ne bi smeli zbog toga da trpe", rekao je Novaković.

Govoreći o lečenju civilnih osiguranika, naš sagovornik kaže da ih je sve više od 2008. godine, kada je potpisan ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, i dodaje da osiguranici iz Beograda mogu uz uput izabranog lekara da dodju na pregled, dok iz drugih delova Srbije moraju da imaju overu nadležne komisije.

"Povećan je broj civilnih osiguranika u prethodnoj godini, naročito u dijagnostičkim procedurama i u uslovima dnevne hirurgije, ali i u hospitalnim uslovima", rekao je Novaković i dodao da je ova ustanova preuzela na sebe da jedan dan u nedelji bude dežurna za sve hitne slučajeve, ali i svakim danom primaju teške pacijente iz svih centara u Srbiji.

Upitan ima li ova ustanova problema sa nedostatkom kadrova, načelnik VMA je rekao da je u poslednjih nekoliko godina podmladjen kadar i da je samo prošle godine primljeno 80 lekara na specijalizaciju i još toliko medicinskih sestara, ali i desetak lekara specijalista iz civilstva koji su ispunili uslove.

Novaković je naglasio da ova ustanova ima odličnu saradnju sa zemljama iz celog sveta i da lekari VMA skoro svake nedelje učestvuju na internacionalnim skupovima i obučavaju se za hirurške intervencije koje se u ovoj ustanovi ne rade.

"Naše kolege idu na usavršavanje u inostranstvo, ali i drugi traže da se usavršavaju kod nas. Tako imamo kolege iz Libije, Alžira, Angole koji su kod nas na specijalizaciji, ali imamo i mladih studenata koji završavaju Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije”, kazao je Novaković.

On je dodao da će ove godine biti upisana i peta generacija studenata Medicinskog fakulteta i da su prethodne generacije postigle dobre rezultate. Tanjug
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар