Proleteo asteroid, preživeli smo!

Asteroid veličine olimpijskog bazena preleteo je pored naše planete u petak, oko 20.26 časova i, kao što vidite, preživeli smo!

I pored katastrofičnih scena iz Rusije posle eksplozije meteora, večerašnji prelet asteroida, bio je, kao što su i tvrdili stručnjaci, mnogo bezazleniji.

Asteroid je bio udaljen od Zemlje samo 27.700 kilometara, što je manja daljina nego što sateliti kruže u orbitama svojih planeta.

Iako je u svetskim medijima najavljivano da će asteroid preći, "rekordno blizu" Zemlje, u astronomskom društvu Ruđer Bošković za MONDO kažu da ta informacija "nije baš tačna" i da je jedan asteroid proleteo bliže "majčici Zemlji" još 9. maja 2012, ali je bio dvostruko manji. On je, kako kažu u tom društvu, preleteo pored Zemlje na udaljenosti od 14.000 kilometara.

Prolazak asteroida potpuno je zasenjen dešavanjima u Rusiji posle eksplozije meteora, ali putanja kojom se kretao meteor ukazuje da su ta dva događaja potpuno nepovezana i da je u pitanju čista "kosmička koincidencija", kaže Alan Fičsimons sa Kraljevskog univerziteta u Belfastu za BBC News.

Asteroid je prešao direktno preko istočnog dela Indijskog okeana, a najbolje se video u istočnom delu Evrope, Aziji i Australiji.

Asteroid 2012 DA 14 je toliko veliki da bi, da je pao, mogao da sravni London, a naučnici ga neprestano prate još od njegovog otkrića pre godinu dana.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар