Kako stare novine predviđaju budućnost?

Istraživači su razvili kompjuterski program koji može da pomoću naslova iz starih novina predviđa buduće događaje poput izbijanja epidemija, nemira i suša, piše Bi-bi-si.

U izradi prototipa programa korišćeni su arhivski materijali Njujork tajmsa i podaci s drugih stranica na internetu, uključujući i Vikipediju. Stručnjaci su se usredsredili na predviđanja nemira i pojava bolesti i ocenili da je njihova tačnost bila između 70 i 90 procenata. Program je nastao u saradnji Microsoft Researcha i instituta za tehnologije Technion-Israel.

U svojoj studiji dva naučnika su rekla da su pomoću kombinacije starih novinskih izveštaja i stvarnih podataka uspeli da utvrde vezu između suša i oluja u nekim delovima Azije s pojavom kolere.

Njujork tajms je, na primer, 1973. godine objavio vest o suši u Bangladešu a 1974. je izvestio o izbijanju epidemije kolere. Nakon vesti o još jednoj suši u istoj zemlji 1983. godine u listu je godinu dana kasnije ponovo objavljena vest o mrtvima od kolere.

"Upozorenje o budućim rizicima od kolere mogla su da budu objavljena gotovo godinu dana pre", napisali su Erik Horvic, direktor Microsoft Researcha i Kira Radinsik, student sa Technion-Israel instituta.

Iako su na tom području već rađena istraživanja, ona su uglavnom bila retrospektivna, odnosno tražila događaj koji je doveo do pojave bolesti, umesto da te podatke koriste kako bi pokušala da predvidi iduću pojavu, rekli su. Program bi se, po studiji, mogao tako koristiti i za utvrđivanje verovatnoće drugih prognoza.
Izvor: business.hr
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар