Brushalteri su puni otrova!

Najsumnjiviji su tzv. puš-ap brusthalteri, kao i oni crne boje koja može biti kancerogena, a stručnjaci savetuju ženama da nikako ne spavaju u grudnjaku. Zaključak istraživanja je i da su žene koje nose grudnjak sa žicom više od 12 sati dnevno pod 19 puta većim rizikom da obole od karcinoma dojke.

Izbor grudnjaka je veoma važan: iako je većini žena prilikom kupovine rublja najvažnije kako im grudi u brushalteru izgledaju, mnogo je važnije da on ne steže, da nije pretesan, praktično da bude takav da se skoro i ne oseća prilikom nošenja.
- Obično žene biraju grudnjak koji im je previše širok na leđima, a korpice premale, pa čak 85 odsto njih nosi veličinu koja im ne pristaje - kaže dr Dušan M. Protić, specijalista ginekologije i akušerstva iz ordinacije "Protić i tim". - Pravi grudnjak podiže dekolte za nekoliko centimetara, centrirajući grudi tako da svaka žena u njemu izgleda više i mršavije. Najbolji izbor grudnjaka je onaj koji ne pritiska grudi i ne ostavlja crvene crte na koži. Važno je da je napravljen od prirodnih materijala koji koži dopuštaju da diše. Naramenice moraju biti elastične i meke, dovoljno duge i široke.

Zaključak istraživanja je i da su žene koje nose grudnjak sa žicom više od 12 sati dnevno pod 19 puta većim rizikom da obole od karcinoma dojke.

Doktor Protić napominje da je jedan nemački magazin za potrošače koji se bavi proveravanjem kvaliteta različitih proizvoda nedavno došao do zapanjujućih rezultata upravo kada je reč uticaju grudnjaka na žensko zdravlje. Testiranje se konkretno odnosilo na sastav tkanine i dodatnih materijala 25 grudnjaka, i njihove boje. Čak šest grudnjaka je dobilo najgoru moguću ocenu i to zbog velike količine crne boje za koju se pretpostavlja da izaziva rak!

- Radi se o crnom pigmentu koji se tokom znojenja može odvojiti od tkanine i upiti kroz kožu što u pronađenoj količini može izazvati rak - objašnjava dr Dušan M. Protić. - Najlošije ocenjeni grudnjaci pored crnih su tzv. puš-ap, inače najdraži ženama. Problem kod ovih grudnjaka je di-etilheksilftalat koji se najverovatnije nalazi na samom delu spajanja korpica. Ovaj omekšivač spada među otrovne materije te je na listi EU naveden kao jedna od kancerogenih materija.

Osim toga, smatra se i da je opasan za plodnost. U nekim grudnjacima su pronađeni tragovi kancerogenog spoja anilina koji se koristi pri bojenju odeće (naročito crne), koji zbog otrovnih boja mogu izazvati alergiju, povišenu temperaturu i snažno lupanje srca.

Grudnjaci koji su tesni sa malim korpicama zatvaranjem limfnih kanala i sudova mogu da izazovu kancer dojke, tako što stalni pritisak onemogućava limfnom sistemu da izbaci sve toksine koji se zadržavaju u tkivu. Stručnjaci takođe savetuju ženama da ne spavaju u grudnjaku.


ŽIČANI RIZIČNIJI
Nakon dugogodišnjeg istraživanja o navikama kupovine i nošenja grudnjaka, grupa naučnika je otkrila povezanost nošenja tesne odeće i grudnjaka sa karcinomom dojke. Rizik za obolevanje je najveći kod žena koje nose grudnjak 24 sata dnevno, a najmanji kod onih koje ga ne nose.
(Novosti.rs)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар