Oslobodite se menstrualnih bolova jednom zauvek!

Menstrualni grčevi obično traju dan-dva, ali ako su nepodnošljivi radi se o dismenoreji. Procenjuje se da se do 60 odsto žena susreće sa ovim problemom.

Uzimanje analgetika može trenutno ublažiti bol, ali oni neće delovati na pravi uzrok i bolne menstruacije će se ponavljati. Korišćenje oralne kontracepcije može pomoći, a stručnjaci savetuju preparate sa snažnijom gestagenskom komponentom.


KAKO UBLAŽITI BOLNE SIMPTOME:

1. Topli tuš i termofor
Probajte da se opustite pod toplim tušem ili relaksirajte mišiće termoforom koji treba da postavite na donji deo stomaka i leđa.

2. Ništa ne sme stiskati
Skinite kaiš, skinite uske farmerke, sako ili bilo koji dugi odevni predmet koji vas steže u području stomaka.

3. Bez kofeina
Izbegavajte kafu i uopšteno pića s kofeinom koja za mnoge žene pogoršavaju bolove.

4. Šargarepa
Probajte sok ​​šargarepe ili skuvajte supu od nje, s obzirom da ovo povrće može ublažiti menstrualne tegobe.

5. D3
Rezultati najnovijeg eksperimentalnog italijanskog istraživanja su pokazali da vitamin D3 može olakšati menstrualne grčeve, s obzirom da pomaže u sprečavanju proizvodnje prostaglandina, olakšavajući bol koja prati dismenoreju.

6. Akupunktura
Ranija istraživanja su pokazala da akupunktura pomaže kod bolnih menstrualnih grčeva koji pogađaju gotovo pola ženske populacije u reproduktivnom dobu. Ova metoda lečenja koristi se dugi niz godinama u Kini, a sve veći broj zapadnih stručnjaka prihvata ju kao efikasno sredstvo lečenja.

7. Hajdučka trava
S obzirom da spada u gorke biljke, hajdučka trava se koristi za lečenje bolesti želuca i creva, problema s probavom, jetrom i žuči. Deluje protivupalno, ublažava grčeve i dobro utiče na nervozu.

Čaj od hajdučke trave pobuđuje rad bubrega, pospešuje cirkulaciju, a smanjuje teškoće usled reume i gihta. Izrazito je popularan kod žena, jer pomaže kod svih tegoba veznih za mesečni ciklus, i kad je obilna i kad je oskudna, ublažava grčeve materice, simptome PMS-a, nervozu i umiruje upalu jajnika.

8. Kombinovana oralna kontracepcija
Nakon 30-ogodišnjeg istraživanja, naučnici su napokon pružili uverljiv dokaz prema kome kombinovane oralne kontraceptivne tablete zaista ublažavaju simptome bolne menstruacije odnosno dismenoreje.
Tako je dr Ingela Lindh s timom naučnika Instituta za kliničku nauke švedskog Univerziteta Gothenburg otkrila da se žene koje koriste kombinovane oralne kontraceptivne tablete ređe susreću sa jakim bolovima, u poređenju sa ženama koje ih ne koriste.
(magazin)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар