Tajne moći začinskog bilja

Začinsko bilje ne daje jelima samo poseban ukus, već može biti korisno i za vaše zdravlje.


Da li ste znali da bosiljak smanjuje krvni pritisak, timijan ublažava akne, a ruzmarin leči anemiju?

Ruzmarin - najbolji za anemiju
Listovi ruzmarina bogati su gvožđem čiji nedostatak može da uzrokuje umor i anemiju. Ova biljka takođe sadrži karnozin koji štiti mozak od štetnih slobodnih radikala pa smanjuje rizik od moždanog udara i neurodegenerativnih stanja poput Alchajmerove bolesti, piše u studiji objavljenoj u Journal Of Neurochemistry.

Bosiljak - najbolji za krvni pritisak
Postoje istraživanja koja tvrde da ekstrakt bosiljka snižava krvni pritisak na sličan način kao lekovi. Veruje se da bosiljak utiče na količinu endotelina, belančevine koja uzrokuje suženje krvnih sudova.

Piskavica - najbolja za dijabetes
Svakodnevno uzimanje ekstrakta semenki piskavice kod dijabetičara poboljšava kontrolu šećera u krvi i smanjuje insulinsku rezistenciju, navodi se u studiji Centra za istraživanje dijabetesa u indijskom Đajpuru. Piskavica takođe može da povećati laktaciju. Taj začin je u Indiji tradicionalno sredstvo za induciranje porođaja pa se semenke ne smeju uzimati tokom trudnoće.

Korijander - za sprečavanje trovanja hranom
Ulje korijandera pokazalo se uspešnim u borbi protiv trovanja hranom koje uzrokuje bakterija kampilobakter, piše u Žurnalu medicinske mikrobiologije. Piletina i crveno meso (posebno mleveno meso) mogu nositi kampilobakter koji može izazvati bolest ako je hrana nedovoljno termički obrađena. Semenke korijandera (koje su osnova ulja) možete dodati hamburgeru i jelima od piletine.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар