Prvi april - Dan šale: Ne ljutite se!

Danas je Svetski Dan šale, 1. april, koji se obeležava već vekovima uz neizbežno "aprililili", ali je njegovo poreklo nejasno.


Prema jednoj teoriji, taj datum se vezuje za usvajanje Gregorijanskog kalendara kada je izraz "aprilska luda" pripisivan onima koji su se i dalje držali starog, Julijanskog kalendara.

Postoji i tumačenje da se svojevrsni "narodni praznik" pojavio krajem srednjeg veka u Evropi kao "Dan svih luda", koji je bio opštenarodno veselje. Osim tog, postoji i teorija po kojoj su koreni tog "praznika" u starom Rimu - tamošnji žitelji su umeli da se dobro zabavljaju smišljajući različite šale.

Po nekim istorijskim spisima taj običaj pojavio u 16. veku u Francuskoj, oko 1564. godine, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio "aprilsku ribu". Englezi misle da je dan šale preuzet sa Istoka, a 1. april zovu "Danom svih glupaka".

Prema tradiciji u mnogim zemljama, ljudi mogu da drugima priređuju šale do podneva 1. aprila, međutim, ako to rade posle tog vremena, onda i sami postaju aprilske lude.

Držeći se tradicije i mnoge medijske kuće, kompanije, veb sajtovi i druge šaljivdžije u svetu oglašavale su se raznim prvoaprilskim šalama - od smešnih do apsurdnih pa je tako proteklih godina bilo vesti da se Dejvid Bekam pridružio australijskoj fudbalskoj reprezentaciji, da je predsednik Francuske Nikola Sarkozi podneo neopozivu ostavku, kao i da je Kanada kupila pola havajskog ostrva.

Običaj zbijanja prvoaprilskih šala nije zaobišao ni Srbiju pa se često u medijima moglo naći ponešto što je iznenadilo čitaoce, a jedna od šala koja se najčešće spominje objavljena je 1964. godine u "Politici ekspres" i odnosila se na to da legendarni fudbaler Dragoslav šekularac "prelazi" u "Partizan".

Trenutno oko nas nema baš puno stvari kojima bismo se mogli smejati i veseliti, uprkos tome uskoro nam stiže 1. april poznatiji kao Međunarodni dan šale ili Dan ludosti. Ova tradicija zabeležena je prvi put u 14. veku, a za svoj cilj ima prevariti, zeznuti nekoga i dobro se tome nasmejati. Donosimo vam nekoliko ideja kojima ćete sigurno zeznuti svoje bližnje, kolege i prijatelje – ipak pazite da u šali ne preterate:<

1. Obmotajte školjku wc šolje plastičnom folijom!
Folija je prozirna i ako je dobro nategnuta, onda je i govoto nevidljiva. Napravite ovo članu porodice ujutro, dok je još umoran i snen, no budite spremni na to da je nakon ovoga potrebno detaljno čišćenje WC-a.

2. Umotovanje stola ukrasnim papirom ili  alu folijom!
Obmotajte sto i sve predmete na njemu ukrasnim ili novinskim papirom, alu folijom – posvetite se svakom detalju precizno. Važno je svakako zamotati i telefon, a čim kolega sedne za sto, potrudite se da telefon zazvoni.

3. Premazivanje sapuna

Sapun za ruke premažite najobičnijim lakom za nokte sa svih strana i pustite ga da se osuši. Zatim ga vratite na umivaonik i čekajte da neko dođe i počne sa neuspešnim pranjem ruku. Pokušava će trljati i napraviti sapunicu ali neće uspeti.<

4. Zamena oznake na toaletima
Ako na toaletima postoje oznake za ženski i muški, vrlo je lako promenti muški u ženski – dodajte „suknjicu“ i uživajte u izrazima lica.

5. Majonez umesto paste za zube
Jutarnja higijiena i to majonezom. Iz jedne u drugu tubu prebacite majonez. I ujutro čekajte reakciju.

6. Obmotavanje auta plastičnom folijom

Možda će vam za ovo trebati malo više vremena, ali isplati se videti lice nesrećnika koji je u žurbi.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар