Zaštitite se od tumora u 18 koraka

Prevencija: 18 koraka da se zaštitite od opakog tumora * Da li ste znali da je čak 60 posto manji rizik od pojave tumora kod osoba koje izaberu mediteransku ishranu?

Birajte moćno voće

Svaki dan popijte čašu kašastog soka od šipurka ili borovnica (jednostavno ih sameljite u kuhinjskom mikseru). Istraživanja su pokazala da te dve vrste voća sadrže hranljive materije koje usporavaju rast ćelija nekih vrsta tumora.

Isprobajte grčke i italijanske specijalitete

Pređite na mediteransku ishranu koja obiluje voćem, povrćem, maslinovim uljem, celim žitaricama, mahunarkama i orašastim plodovima. Pokazalo se da osobe koje se hrane na taj način, i uz to redovno vežbaju i ne puše, imaju čak 60 posto manji rizik za razvoj tumora.

Pripazite na telesnu težinu

Prema najnovijim istraživanjima, više od 90.000 smrtnih slučajeva godišnje uzrokovanih rakom posledica su prekomerne tjelesne težine. Čak i samo 5 kilograma viška može izazvati pojačano lučenje polnih hormona, poput estrogena, i tako povećati rizik od razvoja raka dojke ili materice. Osim toga, to je dovoljno i da se u telu pokrenu upalni procesi koji su podloga za razvoj mnogih drugih vrsta tumora.

Zato jednom nedeljno stanite na vagu i, ako primetite da pokazuje veći broj, malo intenzivnije vežbajte i malo manje jedite nekoliko dana dok se ne vratite na normalnu telesnu težinu. Imajte na umu da je lakše popraviti stvar kad su samo dva-tri kilograma viška nego kad ih se nakupi deset.

Začinite život

Priprema mesa na visokim temperaturama izaziva stvaranje kancerogenih materija, takozvanih heterocikličkih kiselina (HCA). No, štetne posledice možete ublažiti ako pre pečenja meso marinirate u ulju s dodatkom aromatičnog bilja (posebno belog luka i bosiljka). Istraživanja su pokazala da se na taj način nivo HCA može smanjiti čak za 40 posto.

Kurkumu u kuhinju

Ova začinska biljka žute boje snažan je prirodni antioksidans i protivupalno sredstvo, a istraživanja su pokazala i da deluje na rak jednako kao takozvani pametni lekovi: uništava kancerogene ćelije, dok zdrave ostavlja netaknutim. Osim toga, kurkuma je odlična i kao zaštita od mnogih vrsta tumora.

Budite fit

Barem 30 minuta znojenja dnevno smanjuje rizik od razvoja raka debelog creva, dojke i materice za 20 do 30 posto. Stoga svako jutro odvojte pola sata za trčanje ili plivanje ili poslepodne idite u teretanu, na partiju tenisa, vožnju biciklom ili neku drugu fizičku aktivnost.

Kontrola usne duplje

Rak usne duplje je u stalnom porastu, posebno među osobama između 20 i 40 godina, a naučnici smatraju da je uzrok virus HPV koji se prenosi oralnim seksom. Ako vaš zubar nema običaj da kontoriliše usnu duplju, zamolite ga da to učini svaki put pre nego što započne s pregledom i popravljanjem zuba.

Stop šećeru

Prosečna osoba godišnje konzumira oko 90 kilograma šećera, što je čak pet puta više od preporučene količine. Prevelika količina šećera može delovati poput đubriva na ćelije raka podstičući njihov rast i širenje. Stoga zaslađena pića i napitke zamenite nezaslađenim čajem začinjenim limunovim sokom ili prirodnom, gaziranom mineralnom vodom.

Razmazite se

Istraživanja su pokazala da postoji neosporiva veza između stresnih psiholoških i emotivnih stanja i povećanog rizika za razvoj nekih bolesti, uključujući i rak. Stoga je jako važno da naučite da svaki dan izdvojite malo vremena samo za sebe: to će vam pomoći da smanjite osećaj teskobe i dati osećaj da ponovno imate kontrolu nad svojim životom. Masaža, dobra knjiga, sauna... bilo šta u čemu uživate i što vas opušta biće dobar izbor.

Mislite i delujte "zeleno"

Nakon testiranja više od 20 renomiranih proizvoda za čišćenje utvrđeno je da otpuštaju čak do sedam kancerogenih stvari koje nisu navedene na njihovim deklaracijama. Kao najopasniji za zdravlje pokazali su se osveživači vazduha i sredstva za čišćenje kade i WC-a. Predlog: pređite na delotvorne i neškodljive recepte naših baka – sirće i sodu bikarbonu.

Okrenite leđa plastici

Nikada ništa ne kuvajte i ne podgrevajte u mikrotalasnoj u plastičnoj posudi. Ftalati i bispenol A (BPA), koji mogu preći u hranu kad se plastika zagreje, ponašaju se kao hormoni i mogu povećati rizik za razvoj određenih vrsta tumora, uključujući tumor jajnika i dojke.
Predlog: umesto plastike, upotrebljavajte keramičko ili stakleno posuđe namenjeno za kuvanje u mikrotalasnoj.

Navalite na bobičasto voće

Sve vrste bobičastog voća sadrže elagičnu kiselinu, fitohemikaliju za koju je dokazano da usporava rast tumora i pomaže u izlučivanju kancerogenih materija iz tela.

Zavolite brokoli

Poput svog "rođaka" karfiola, i brokoli sadrži sulforafan i indol-3-karbinol, moćne molekule koji sprečavaju da se prekancerozne ćelije razviju u tumor.

Ojačajte imunitet

Niski nivoi vitamina D mogu se povezati sa oko 85.000 smrtnih slučajeva godišnje uzrokovanih rakom. S druge strane, dovoljna količina tog vitamina u organizmu može čak za 50 posto smanjiti rizik od raka dojke i debelog creva.
Predlog: uzimajte dodatak prehrani na bazi vitamina D i to u količini od 1000 IU dnevno.

I konzerve nose rizik

Prema nanovijim istraživanjima BPA nije prisutan samo u plastici, već je ta štetna kemikalija pronađena i u unutrašnjoj oblozi konzerva. Stoga dajte prednost svežem ili smrznutom povrću, a konzerve izbegavajte.

Više vlakana u ishrani

Vlakna mogu smanjiti broj potencijalno kancerogenih polipa u debelom crevu. Stoga jedite žitarice koje sadrže najmanje 4 grama vlakana po obroku. Ukupno bi dnevno trebalo da u organizam unesete 25 g vlakana.

Što više luka, to bolje

Crni luk, beli luk, praziluk, vlasac i kozjak, sadrži sumporne veze koje štite od kancerogenih promena u debelom crevu, dojci i plućima.
(Jutarnji.hr)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 коментара:

  1. Анониман15. мај 2013. 09:10

    Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
    Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
    I've been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

    Check out my web site korando.kz

    ОдговориИзбриши