Tajna besmrtnosti: Pronađeno stvorenje koje živi 50.000 godina!

Naucnici su na Havajima otkrili populaciju mahovine koja se već 50.000 godina sama iznova i iznova klonira te je danas verovatno najstariji višecelijski organizam na Zemlji.

Ova vrsta mahovine stručnog naziva Sphagnum palustre može se naći širom sjeverne hemisfere, međutim, čini se da se samo na Havajima razmnožava kloniranjem bez potrebe za seksom ili sporama.

Naime, ispitivanja su utvrdila da sve populacije mahovine na havajskom otočju dijele rijedak genetski marker koji pokazuje da su potekle od iste početne biljke koja je onamo stigla u obliku spora prije više desetaka tisuća godina.

Budući da je Sphagnum palustre jednospolna, ne može se spolno razmnožavati, objasnio je suautor studije Eric Karlin, ekolog za biljke na Ramapo College u New Jerseyju.

'Možete očekivati da jedna izvorna biljka ima ovo rijetko svojstvo. Međutim, nije vjerojatno da bi ga moglo imati više biljaka', objasnio je Karlin.

Fosilizirani ostaci Sphagnum palustre pronađeni su u tresetu starom oko 23.900 godina kraj planine Kohala na Velikom otoku. Na temelju ovih ostataka Karlin i njegovi kolege zaključili su da mahovina nastanjuje Havaje najmanje toliko dugo, a možda i duže. Kako bi provjerili ove procjene, obavili su analizu genetske raznolikosti sadašnje populacije i utvrdili brzine njezine mutacije. Na temelju njih procijenili su da je različitim dijelovima populacije trebalo oko 50.000 godina da se razviju u današnje varijante.

Zanimljivo je također da je genetska analiza otkrila da među njima postoji iznimna raznolikost, slična onoj kakva postoji i među običnim mahovinama, što dovodi u pitanje popularne predodžbe prema kojima su klonovi genetski jednolični jer ne mogu spolnim razmnožavanjem razmjenjivati DNA.
(tportal)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар