Danas je petak 13.

Strah od petka koji pada 13, dana u mesecu odavno je uvršćen u katalog psihičkih problema. Samo u SAD, procenjuje se u naučnom radu „Ugrožava li petak 13. ljudsko zdravlje“, 21 milion ljudi sasvim ozbiljno menja ponašanje kada 13. u mesecu padne na petak. Odakle taj strah? Zašto petak i na koji način broj 13 stvara tu nelagodu?

Broj 13 nezgodan je odavno. Čak je i za trgovce u staroj Grčkoj bio „malo previše“. U svakodnevnom računanju dosta lako se izlazilo sa brojevima do deset, a za nevolju bi još pomogle obe noge.

Godišnjih lunarnih ciklusa takođe je 13, a s njima u vezi je i 13 menstrualnih ciklusa kod zdrave žene. Numerološki, poduplane petice, ili učetvorostručene trojke, čine pravi, prirodni, okrugli broj bez ostatka, deset ili dvanaest. Jedan više, to je već spor. Trinaestica se ne može deliti, ali može zapodenuti svađu.

Turci za taj broj već vekovima ne koriste reč koja je samo u rečnicima registrovana. Ako vas roditelji usreće imenom koje s prezimenom daje 13 slova, numerolozi kažu da ste žrtva đavoljeg broja poput Džeka Trboseka ili Čarlsa Mensona.

Ako trinaestoro sedne da večera, svi će pomreti u roku od godinu dana, stara je praznoverica, a jednaka je među Hindusima i vikinzima. Zato neki na Hristovu poslednju večeru, tj. prvu pričest, gledaju i kao na večeru trinaestorice. A Hrist je razapet u petak.

Priča o nesrećnom petku ima prethrišćansku apokrifnu tradiciju - do raja: Eva je Adama navukla u napast na taj dan, petak je bio i kad su izbačeni iz raja, a na petak je počeo i potop.

U starom Rimu pogubljenja su bila petkom, pa se to prenelo i na ostale krajeve, poput „dana vešala“ u Britaniji.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар