Žene u belom - međunarodni fenomen

Žene odevene u bijele haljine, bile one utvare ili vizije, prisutne su u legendama svih naroda i podneblja. Ali, tko su zapravo one i zašto ih ima svuda?

U njemačkim legendama, pojavljuju se u podne i zasljepljuju svojom ljepotom. Smatra ih se dobrim duhovima koji liječe i okrepljuju. U Nizozemskoj se misli da su duhovi liječnica koje obilaze groblja i pomažu dezorijentiranim dušama.

U nekim ih se kulturama ne smatra dušama umrlih već duhovnim bićima, slugama Majke Prirode. Različito je i tumačenje njihove uloge, pa su tako u Irskoj glasnice smrti, a u Meksiku se smatra da su duše žena koje su utopile svoju djecu te pored rijeka čekaju nove žrtve.

U Japanu se na njih gleda kao na osvetničke duhove koji se vežu uz mjesta ili predmete te napadaju sve koji im se približe.

U suvremenim pričama pojavljivanje žene u bijelom se prije svega veže uz nesretnu ljubav. Tako su brojna viđenja djevojaka u bijelom na liticama s kojih su prerano skočile u ralje smrti, a sve zbog slomljenog srca, nevjere ili smrti njihove jedine, prave ljubavi.

Brojna su i ukazanja nesretnih žena u bijelom koje gledaju kroz prozor u iščekivanju braće, supruga ili očeva koji su u ratu, iako znaju da se nikada neće vratiti. Stare kuće s dugom prošlošću gotovo uvijek sa sobom donose barem jednu takvu nesretnu priču i ženu u bijelom koja povremeno proviri u svijet živih.

Iako su tumačenja različita i prilagođavaju se kulturi i vremenu u kojem se ovaj fenomen pojavljuje, jasno je da je riječ o globalnoj pojavi. Postoji li jedno objašnjenje? Ili sve ovisi o percepciji stvarnosti? Mudri ljudi tvrde da žene u bijelom mogu vidjeti samo odabrani pa stoga i pravi razlog pojavljivanja mogu spoznati jedino oni.
(Net.hr)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар