Facebook nam menja strukturu mozga?

Osobe sa podužom listom prijatelja na Facebooku imaju veće i gušće strukture u tri regije mozga od onih koji imaju svega nekoliko onlajn drugara.

Naučnici su istraživali, ali još nisu odgonetnuli da li deo mozga zadužen za socijalni život utiče da ljudi koji dosta vremena provode na Facebooku imaju više prijatelja, ili je pak često korišćenje te društvene mreže dovelo do promena na mozgu.

Proučavajući mozak korisnika Facebooka istraživači su ustanovili da osobe sa podužom listom prijatelja na ovoj mreži imaju veće i gušće strukture u tri regije mozga od onih koji imaju svega nekoliko onlajn prijatelja.

Kako prenosi AFP, reč je o gornjem temporalnom režnju i središnjem temporalnom girusu koji se povezuju sa socijalnom percepcijom kao što je opažanje tuđeg pogleda ili izraza lica, i entorinalnom korteksu koji se pak dovodi u vezu sa pamćenjem lica i imena.

Postavlja se pitanje da li veličina "socijalnog" dela mozga podstiče ljude da imaju više prijatelja na Facebooku ili ta oblast podleže promenama usled čestog korišćenja društvene mreže, kazao je vođa istraživanja Geraint Ris, neurolog, profesor Univerzitetskog koledža u Londonu, navodeći da će biti potrebno sprovesti nova istraživanja kako bi se došlo do odgovora.

Ranije je i Suzan Grinfild, koja se na Oksfordu bavi naučnim istraživanjima u oblasti neurologije, podigla veliku prašinu tvrdeći da će ljudski um u 21. veku načisto podetinjiti, da će biti nesposoban za dužu koncentraciju i empatiju, da će težiti senzacionalizmu i da će imati pomućeni osećaj identiteta.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар