Šta žene sanjaju?

"Žene sanjaju bogatije i slikovitije snove od muškaraca. Imaju i više noćnih mora, više emotivnih ili nadrealnih snova, ali i više problema sa nesanicom", objašnjava stručnjak za snove Keli Balkli, autorka knjige "Snovi u učionici".

Življi snovi imaju veze sa hormonima, smatra Davina Mekol, autorka knjige "Šaptačica snova".

"Istraživanja su pokazala da ženski ciklus hormona utiče na snove. Tokom PMS-a, sanjaju se snovi sa jačim emocijama ili više nadrealnih slika", a u trudnoći žene provode više vremena u REM fazi, gde se takvi snovi 'odigravaju'", rekla je ona.

Muškarci, sa druge strane, sanjaju "dosadnije" snove i teže ih pamte, pokazala je studija sa Univerziteta Vest.

"Samo 19 odsto anketiranih muškaraca prijavilo je da ima noćne more, a među ženama ih je prijavilo čak 30 odsto. Žene pridaju više značaja snovima, češće će ih prepričavati drugima i samim time ih bolje zapamtiti", rekla je dr Dženi Parker.

Evo pet najčešćih snova kod žena, i njihovog značenja prema stručnjacima za poremećaje sna.

Gola u javnosti - osećate se ranjivo i strahujete od otkrivanja sebe drugima. Mislite da ste u životu uhvaćeni bez garda, ili da niste pripremljeni za neku stresnu situaciju

Neko me juri - Izbegavate situaciju ili konflikt. Osoba koja vas juri nekada predstavlja i aspekt vaše ličnosti kojim se radije ne biste pozabavili, kao što je ljubomora ili bes.

Padanje - Osećate kao da nemate kontrolu, ili da ste negde podbacili.

Letenje - Ovo je takozvani "lucidni san", u kojem ste najčešće svesni da sanjate. Ovakve osobe imaju kontrolu nad situacijom, ne plaše se izazova ili uspeha.

Ispadanje zuba - Veliki broj žena sanja da gubi zube ili kosu. Stručnjaci imaju dve teorije - ili se plašite neprijatne situacije, ili osećate anksioznost u vezi sa svojim izgledom ili imidžom koji imate kod drugih ljudi.
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар