Dugoročna vremenska prognoza za zimu 2010-2011.

Zima će, poručuju meteorolozi, biti duga i hladna, sa dnevnim temperaturama nešto nižim od proseka. Najhladnije će biti u drugoj polovini decembra i u januaru, kada će maksimalne dnevne teperature iznositi od minus jedan do minus pet stepeni.

Branko Bjelić, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže da bi predstojeća zima mogla da bude ista kao one od 1971. do 2000. godine.

- To znači da građani treba da očekuju da ova zima ne samo da će biti hladna, već da može da potraje i do polovine marta - kaže Bjelić.

Najniže temperature tradicionalno se očekuju u januaru, s tim što će ove zime hladno vreme praćeno povremenim snegom, vladati i u drugoj dekadi decembra. Tako se u periodu od 13. do 20. decembra očekuje da će jutarnje temperature iznositi od minus 12 do minus šest, a maksimalne dnevne kretaće se od minus jedan do minus pet stepeni. Ovakve vremenske prilike u Srbiji mogle bi da se zadrže sve do 5. januara, s tim što bi u pojedinim danima, kao na primer 24. i 25. decembra, moglo doći do blagog porasta temperature, za nekih četiri do pet stepeni.

- Slične, a možda čak i niže temperature, mogu da se očekuju i u peridou od 15. do 30. januara, s tim što bi oko Jovandana bio najjači mraz. Ranijih godina (1997.-2006.) zima je obično trajala od 7. decembra do 15. februara. Ove godine februar će biti nešto hladniji, pa je moguće da će se zima produžiti do kraja ovog meseca ili potrajati čak do polovine marta. Ovo međutim ne znači da će hladno biti svakog dana-kaže Bjelić.

Najviše padavina očekuje se u januaru. Prema prognozi srednje mesečne količine padavina, u januaru se očekuje 35mm padavina po metru kvardatnom, u decembru se očekuje 34mm, a u ferbuaru 22mm padavina po kvdaratu.
(Izvor: Blic)
Share on Google Plus

Astro sajt: Info

INFOrmacije i saveti za ljude otvorenog duha.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 коментара:

  1. Анониман23. мај 2013. 22:33

    Good day! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm definitely enjoying your blog
    and look forward to new posts.

    Also visit my weblog :: click here

    ОдговориИзбриши